Home / nederland / 4 tips om beter samen thuis te werken tijdens lockdowns

4 tips om beter samen thuis te werken tijdens lockdowns

Jij thuis, partner thuis, kids thuis – de lockdownmaatregelen die ons zo nu en dan worden opgelegd tijdens de pandemie zorgen ook voor veel gezelligheid rondom de keukentafel. Er is genoeg tijd om met het gezin door te brengen. Toch geven lockdowns, waarbij iedereen thuiszit, vele strubbelingen. Met deze vier tips is het samen thuis zijn en werken een stuk beter te doen.

1. Samen besparen

Met zijn allen thuis zitten, lijkt in veel opzichten goedkoper. Je bespaart op vervoerskosten, de rugtassen van de kids slijten nauwelijks en je pikt geen Starbuckskoffie op onderweg naar je werk. Toch kunnen lockdowns duurder uitpakken dan verwacht. De energiekosten thuis kunnen bijvoorbeeld flink oplopen! Nog eens online energie vergelijken en de goedkoopste energieleverancier aan de haak slaan, is een goede manier om te voorkomen dat je verrast wordt door een torenhoge energierekening. Thuiszitten kan ook onze eetgewoontes veranderen. Een snack hier, een snack daar, de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Het beste is om een goede routine te behouden en niet meer te gaan eten dan je normaal doet.

2. Flexibele werkdagen

Wanneer je thuiswerkt zijn je werkdagen vaak een stuk flexibeler in te delen. Ditzelfde geldt waarschijnlijk voor je partner en/of kinderen. Maak hier gebruik van! Ben jij een ochtendmens? Waarom zou je je werkdag dan niet om zes uur beginnen in plaats van half negen, als dit mogelijk is. Tegen de tijd dat de kids hun zoomlessen beginnen, heb jij al een hele hoop werk kunnen verzetten. 

3. Routine is een must

Of je nu je werkdag om zes uur ’s ochtends of om één uur ’s middags begint, het belangrijkste is dat je een goede routine creëert die past bij je gezinssituatie. Een rooster opstellen kan je hierbij helpen. Zet hier niet alleen je eigen start- en eindtijden op, maar ook die van andere gezinsleden die thuis zijn. Wanneer plan je de pauzes in? Wie kookt er en wanneer? Wanneer wordt het huishouden gedaan? Met een duidelijk rooster zijn dagtaken voor iedereen overzichtelijk en weet het hele gezin waar het aan toe is. Hang dit rooster ook vooral groot aan de muur. 

4. Creëer rust

Het is natuurlijk ideaal als je verschillende ruimtes in huis hebt, zodat je je niet aan elkaar stoort. Kinderen aan de keukentafel, papa in de zithoek en mama in haar thuiskantoor. Vaak is hier alleen niet genoeg ruimte voor en kinderen hebben ook de nodige begeleiding nodig. Volgen de kids de lessen vanuit huis? Met een koptelefoon op is alles net even wat makkelijker te volgen. Zorg er daarnaast voor dat de ruimte waar gewerkt wordt zo goed mogelijk is opgeruimd om afleiding te voorkomen.

Check Also

Muziek luisteren is goed voor geestelijk welzijn

Muziek luisteren is goed voor een mens. Het heeft een grote invloed op onze geestelijke …

Watch Dragon ball super