Home / nederland / Muziek luisteren is goed voor geestelijk welzijn

Muziek luisteren is goed voor geestelijk welzijn

Muziek luisteren is goed voor een mens. Het heeft een grote invloed op onze geestelijke gesteldheid en het zou zelfs de fysieke toestand verbeteren. Daarom is het heerlijk om altijd een muziekje op de achtergrond te hebben of de muziek gewoon af en toe eens lekker hard te zetten en mee te dansen of mee te zingen.

Muziek op de achtergrond

Iedereen heeft het weleens meegemaakt dat een sombere stemming wordt verdreven omdat er op de radio een vrolijke meezinger wordt gedraaid. Voordat men zich ervan bewust is, wordt er al inwendig of luid meegezongen. De sombere stemming wordt hierdoor even minder. Of als iemand met een noodzakelijke klus bezig is en eigenlijk liever wat anders zou willen doen. Lekkere muziek op de achtergrond maakt het dan vaak draaglijker. Stel iemand gaat naar de energievergelijker omdat die persoon het gevoel heeft dat hij of zij veel te veel betaalt aan energiekosten. Met een lekker muziekje op de achtergrond een kostenbesparende oplossing vinden – dan kan de dag eigenlijk al niet meer stuk.

Slimmer en beter multitasken met muziek

Muziek maakt een mens ook slimmer en actiever omdat er bepaalde verbindingen in de hersenen worden gelegd. Er wordt namelijk niet alleen naar de tonen en de klanken geluisterd, maar ook naar de gezongen woorden. Dit stimuleert de beide hersenhelften om beter samen te werken. Met als resultaat dat mensen sneller dingen oppikken. Ook leren mensen beter multitasken als er bijvoorbeeld muziek op staat tijdens het lezen van een boek of het maken van het huiswerk. Doordat de hersenen zich voor een deel focussen op de muziek en de andere helft juist de focus op de bezigheden heeft.

Ontspannen met muziek

Tijdens het luisteren naar muziek maken de hersenen ook het gelukshormoon endorfine aan waardoor iemand prettiger in zijn vel komt te zitten. Ook wordt er door dit hormoon minder pijn ervaren. Het ritme van de muziek stimuleert de hersengolven waardoor iemand ook relaxter wordt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er in een operatiekamer minder verdoving nodig is als er muziek wordt afgespeeld.

Fysieke voordelen

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat muziek epileptische aanvallen vermindert en een goede invloed op bepaalde lichaamsfuncties heeft. Zo zou het een positieve uitwerking hebben op de bloedcirculatie, de hartslag, de spijsvertering en de spiersamentrekking. Genoeg redenen dus om lekker naar muziek te luisteren op ieder tijdstip van de dag. De radio aanzetten zodra men ontwaakt, zorgt dat de dag al gelijk goed begint. Het maakt niet zo uit naar welk genre er geluisterd wordt, als de persoon die luistert er maar een goed gevoel bij krijgt. Het is wel aangetoond dat het tempo van de muziek bepaalt of iemand snel rustig wordt. Met bijvoorbeeld een muzieknummer met 60 beats per minuut is gebleken dat dit het perfecte tempo is om iemand tot rust te brengen.

Check Also

Tassen van een hoogwaardige kwaliteit

Naast dat het uiterlijk van tassen vaak belangrijk is, is de kwaliteit van tassen minstens …

Watch Dragon ball super